Pennymeisje sinds ’98
“Paarden zijn altijd al de vaste factor in mijn leven geweest”
Over Janneke
Lekker cliché, maar een leven zonder paarden kan ik me niet voorstellen. Ze zijn altijd al de vaste factor in mijn leven geweest. Zodra het mocht ging ik op paardrijles en ieder jaar op ponykamp, en zodra het kon ben ik paardenhouderij en -sport gaan studeren. Van veel werkgevers kreeg ik de vrijheid om mijn “experimentjes” uit te voeren met de paarden op stal, en één van die paarden werd mijn beste student én leermeester. Zo kwam het dat ik mij een weg ging banen door de alternatieve wereld van paarden houden en trainen. Van traditioneel en wedstrijden, naar natural horsemanship technieken en rechtrichten, naar hetgeen wat ik nu vol passie doe.
Naast paarden houd ik natuurlijk ook van andere beesten (zo heb ik ook mijn kat Noortje en slang Tim), houd ik mijzelf bezig met schrijven en fotograferen, en heb ik een stevige Netflix verslaving.
Creativiteit en humor is wat ik vaak terug krijg als ik vraag waar anderen aan denken bij mij als paardenmens en -trainer. En dat past, want fun vind ik essentieel in de omgang met alle levende wezens.
Waar ik voor sta
Mijn missie
Ik sta voor het creëren van een harmonieuze relatie tussen mens en paard, en de leerervaring zo prettig en speels mogelijk te maken voor iedereen. Een goede vriendschap is gelijkwaardig in contact, en biedt veiligheid en autonomie voor zowel mens als paard. Dit speelt een grote rol in mijn lessen waar we gedrag niet alleen als resultaat zien, maar als waardevolle informatie. Informatie die we nodig hebben om te bepalen of we onze strategie kunnen voortzetten, of moeten herzien, en ons helpt goede zorg te dragen voor zowel het emotionele als het fysieke welzijn van het paard.
Door structuur, variatie, duidelijkheid, begrip, welwillendheid, eerlijkheid, wetenschap en spel hoog in het vaandel te houden tijdens de lessen streef ik naar zoveel mogelijk positieve emoties en een vrijwel stressvrije omgeving. Het liefst deel ik mijn kennis, ervaring en passie door middel van zoveel mogelijk media die ik beheersen kan, vandaar dat ook Fed Up Fred ter wereld is gekomen.
Wat maak ik belangrijk?
Hoog in het vaandel
Emotioneel welzijn
Soms werk je aan gedrag en komt de emotie later “vanzelf” goed, maar soms moeten we het trainen even loslaten en wat (zelf)vertrouwen en welwillendheid creëren voor we terug gaan naar de oefening.
Emoties kan je niet direct aanspreken of veranderen, maar we nemen ze altijd mee in ons plan. Dit doen we door naar kalmeringssignalen te kijken en de (stress)drempelwaardes van jouw paard te ontdekken.
Mentaal welzijn
Het is geweldig leuk om te zien hoe paarden puzzels en problemen oplossen! Ik blijf altijd op zoek naar precies de juiste hoeveelheid uitdaging.
Om deze reden werk ik het allerliefst in vrijheid. Zo stimuleer je autonomie, keuzevrijheid en vindingrijkheid. Daarbij is het zoveel leuker als het paard leert anticiperen tijdens training, in plaats van tolereren. We willen niet dat het paard het doet, maar dat het paard het leuk vindt om te doen.
Fysiek welzijn
Mijn grondwerk- en rijlessen zijn iets minder gebruikelijk dan je misschien gewend bent. Van mij hoeft er niks flashy of volledig volgens het boekje; veiligheid, gezondheid en fun voorop.
Of jouw paard nou wat kilo’s kwijt moet raken, aan zijn houding en balans moet werken, of alleen maar wat bejaardengym nodig heeft om soepel een prachtige leeftijd te kunnen bereiken: ik kan je helpen.
Modern & ethisch leren voor paarden:
Cognitieve Gymnastiek
Comfortzones oprekken door zowel het hoofd als het lijf uit te dagen. Gymnastiek voor het paardenbrein door middel van puzzels, maar ook gymnastiek voor het paardenlijf waar ze zelf hun koppie goed bij moeten houden. Lees hieronder verder.
Concepten, oefeningen en (probleem)gedrag
Door middel van positieve bekrachtiging technieken kan ik je helpen je paard gewenst gedrag aan te leren: van voetjes geven tot in vrijheid longeren. Daarnaast kunnen we ook concepten aanleren zoals duur (“geduld”), afstand, afleiding en discriminatie (symbolen, kleuren, geuren).
Ook voor veelvoorkomende gedragsproblematiek zoals o.a. voernijd, verlatingsangst, obsessie met gras, agressie, angst en trailerlaadproblemen kan je bij mij terecht.
Emoties, signalen en drempelwaardes
Dankzij wetenschappers, psychologen en hondentrainers komen we steeds meer te weten over emoties en stress bij dieren. Ook voor paarden zijn het aantal onderzoeken naar wat ze allemaal voelen, denken en doen (en waarom) flink gestegen.
Het persoonlijk opvatten van de reactie van je paard is erg snel gebeurd, maar totaal niet nodig. Het is waardevolle informatie die we kunnen gebruiken bij het maken of aanpassen van ons plan. Ik help je graag met het ontdekken van de signalen en grenzen van jouw paard, en hoe je deze kennis kan toepassen in je training en interactie.
Gebruik van het podium
Jezelf en je paard opzetten voor succes is ontzettend belangrijk, welke training je ook volgt. Ik ben een grote fan van je omgeving inzetten. Dit kan beschermd contact zijn voor als er onzekerheid of agressie in het spel is, het strategisch wegzetten van pylonnen om de route uit te stippelen, of het speelse gebruik van noodles en balkjes om meer beweeglijkheid uit te lokken.
Ook de locatie is belangrijk: we beginnen op een plek die ik tot je Happy Place doop, waar zowel jij als je paard zo op je gemak zijn dat je een dutje zou durven doen. Een plek waar je altijd terug naartoe kan als het ergens anders even niet vanzelf gaat.
Balans, coördinatie & proprioceptie
Wanneer een paard wordt getraind met positieve bekrachtiging krijg je vaak al een paar dingen cadeau: zijn aandacht (Hey, stelling naar binnen op de volte!), ontspanning, en motivatie. Ze bevinden zich in de perfecte staat om dingen te leren, ook in beweging.
Je paard anticipeert tijdens de oefeningen, en wordt zich heel bewust van wat hij doet met welk lichaamsdeel, omdat jij precies aangeeft wanneer hij het goed doet. Met oefeningen geïnspireerd door Straightness Training, Dual Aktiverung, Intrinzen en Pfergotherapie laat ik je zien hoe je yoga of pilates kan doen met je paard.
Buiten het trainen om
Niet alles draait natuurlijk om training. Gezondheid, huisvesting, voeding, quality time en verrijking zijn minstens zo belangrijk. Sterker nog, de meeste dingen kan je met training niet goed oplossen zonder eerst de andere steunpilaren in orde te hebben.
Ik houd van een holistische aanpak en kijk dan ook graag samen met jou naar het hele plaatje.